ISO 12937:2000

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ١٦ نوفمبر ٢٠٠٠

Petroleum products — Determination of water — Coulometric Karl Fischer titration method

ملفات الوثيقة ISO 12937:2000

الإنجليزية 11 صفحات
الإصدار الحالي
29.31 BHD

مجال الوثيقة ISO 12937:2000

This International Standard specifies a method for the direct determination of water in petroleum products boiling

below 390 °C. It covers the mass fraction range 0,003 % (m/m) to 0,100%(m/m). It is not applicable to products

containing ketones or to residual fuel oils.

This International Standard may be applicable to lubricating base oils. However, the precision has not been

established for these materials.

The precision given in clause 12 is based upon data obtained using dual-cell, dual-electrolyte systems.

NOTE 1 A number of substances and classes of compounds associated with condensation or oxidation-reduction reactions

interfere in the determination of water by Karl Fischer titration. In petroleum products, the most common interferences are

hydrogen sulfide and mercaptan sulfur, however, mass fractions of these below 0,003 % (m/m) as sulfur will not cause

significant interference over the range 0,003 % (m/m) to 0,100%(m/m) water. Other organic sulfur compounds commonly

present such as sulfides, disulphides and thiophenes, do not interfere.

NOTE 2 An alternative procedure is provided for information in annex B for the direct determination of water over the range

0,003 % (V/V) to 0,100 % (V/V) in petroleum products. The limitations under which this alternative volume measurement may be

used are listed in annex B.

NOTE 3 For the purposes of this International Standard, the terms "% (m/m)" and "% (V/V)" are used to represent the mass

and volume fraction of a material respectively.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 150-2:2015
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية بحرينية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 2055-1:2016
GSO 2055-1:2015 
لائحة فنية بحرينية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO/IEC 23009-9:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Information technology — Dynamic adaptive streaming over HTTP (DASH) — Part 9: Redundant encoding and packaging for segmented live media (REaP)
ISO/IEC TR 27599:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Information technology — Brain-computer interfaces — Use cases
ISO 4517:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Physical vapor deposition (PVD) coatings — Contact angle measurement of metallic hydrophobic PVD coatings
ISO 15237:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Coal — Determination of total mercury