ISO/TS 23471:2022

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ٠٧ نوفمبر ٢٠٢٢

Experimental designs for evaluation of uncertainty — Use of factorial designs for determining uncertainty functions

ملفات الوثيقة ISO/TS 23471:2022

الإنجليزية 26 صفحات
الإصدار الحالي
BHD 62.97

مجال الوثيقة ISO/TS 23471:2022

This document specifies experimental procedures and statistical analysis for the determination of measurement uncertainty in situations where the following conditions are fulfilled:

Condition 1: The level of the measurand is non-negative, e.g. concentration level of a contaminant in a sample.

Condition 2: Measurement error consists of two independent components: for one of these components the relative standard deviation is constant (that is, the absolute deviation is proportional to the level of the measurand), whereas for the other component the absolute standard deviation is constant (that is, independent of the level of the measurand).

Condition 3: Samples for different levels of the measurand can be made available; if the level of the measurand is the concentration of a chemical substance, samples could be obtained e.g. by fortifying (spiking) blank samples.

Conditions 1 and 2 are met for most applications of instrumental chemical analyses. Condition 3 can be met for chemical analyses if blank samples are available.

This document can also be used to determine precision data for a particular laboratory for different technicians, different environmental conditions, the same or similar test items, with the same level of the measurand, over a certain period of time.

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 150-2:2015
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية بحرينية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 2055-1:2016
GSO 2055-1:2015 
لائحة فنية بحرينية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO 22544:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Laboratory design — Vocabulary
ISO 6670:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Instant coffee — Sampling method for bulk units with liners
ISO/IEC TR 25219:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Personal identification — ISO-compliant driving licence — Considerations for early adopters of ISO/IEC 18013-7
ISO 13315-5:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Environmental management for concrete and concrete structures — Part 5: Execution of concrete structures