ISO 13299:2016

مواصفة قياسية دولية   الإصدار الحالي · اعتمدت بتاريخ ١٦ مارس ٢٠١٦

Sensory analysis — Methodology — General guidance for establishing a sensory profile

ملفات الوثيقة ISO 13299:2016

الإنجليزية 41 صفحات
الإصدار الحالي
81.8 BHD

مجال الوثيقة ISO 13299:2016

ISO 13299:2016 gives guidelines for the overall process for establishing a sensory profile. Sensory profiles can be established for all products or samples which can be evaluated by the senses of sight, odour, taste, touch, or hearing (e.g. food, beverage, tobacco product, cosmetic, textile, paper, packaging, sample of air or water). This International Standard can also be useful in studies of human cognition and behaviour.

Some applications of sensory profiling are as follows:

- to develop or change a product;

- to define a product, production standard, or trading standard in terms of its sensory attributes;

- to define a reference "fresh" product for shelf-life testing;

- to study and improve shelf-life of a product;

- to compare a product with a reference product or with other similar products on the market or under development;

- to map a product's perceived attributes for the purpose of relating them to factors such as instrumental, chemical or physical properties, and/or to consumer acceptability;

- to characterize by type and intensity the off-odours or off-tastes in a sample (e.g. in pollution studies).

الأكثر مبيعاً

GSO 150-2:2013
 
مواصفة قياسية خليجية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 150-2:2015
GSO 150-2:2013 
مواصفة قياسية بحرينية
فترات صلاحية المنتجات الغذائية - الجزء الثاني : فترات الصلاحية الاختيارية
BH GSO 2055-1:2016
GSO 2055-1:2015 
لائحة فنية بحرينية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال
GSO 2055-1:2015
 
لائحة فنية خليجية
الأغذية الحلال – الجزء الأول : الاشتراطات العامة للأغذية الحلال

اعتمدت مؤخراً

ISO 19881:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Gaseous hydrogen — Land vehicle fuel containers
ISO 19396-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Paints and varnishes — Determination of pH value — Part 2: pH sensors with ISFET technology
ISO 13503-8:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Oil and gas industries including lower carbon energy — Completion fluids and materials — Part 8: Measurement of properties of coated proppants used in hydraulic fracturing
ISO 13400-2:2025
 
مواصفة قياسية دولية
Road vehicles — Diagnostic communication over Internet Protocol (DoIP) — Part 2: Transport protocol and network layer services